Pla d'estudis de la Llicenciatura en Ciència i Tecnologia d'Aliments
- Estructura Segon cicle
- Durada 2 anys
- Crèdits
- Troncals i obligatoris: 94.5-105 (segons la titulació de procedència)
- Optatius: 30-40.5 (segons la titulació de procedència)
- Lliure elecció: 15
- Crèdits totals: 150
- Projecte final de carrera: no
- Accés
S'ha d'haver superat el primer cicle de les llicenciatures en Veterinària, Farmàcia, Biologia, Química, Medicina o d'Enginyeria Agrònoma, Enginyeria de Forests o Enginyeria Química, o haver superat els estudis d'ETA en Indústries Agràries i Alimentàries, ETA en Hortofructicultura i Jardineria, ETA en Explotacions Agropecuàries, ETA en Indústries Forestals o ET en Química Industrial. D'acord amb l'OM de 17/12/99 (BOE 24/12/99), també tenen accés els estudiants que estiguin en possessió del títol de Diplomat en Nutrició Humana i Dietètica, així com els diplomats en Ciències del Mar.
- Descripció dels estudis
El Llicenciat en Ciència i Tecnologia dels Aliments desenvolupa el seu treball en l'àmbit de les empreses alimentàries, principalment en els processos de fabricació, la gestió de la producció, el control de qualitat, l'anàlisi d'aliments i la inspecció i control oficial d'aliments i indústries alimentàries, així com en la investigació i desenvolupament de nous productes.
- Coneixements previs favorables
Com que l'accés pot fer-se des de diferents titulacions de primer cicle, són possibles diferents formacions prèvies. En accedir, o en el primer quadrimestre, és necessari haver superat els complements de formació següents: Anàlisi química (pdf) (6 crèdits),Bioquímica (pdf) (6 crèdits),Físico-química (pdf) (6 crèdits),Fisiologia (pdf) (4 crèdits),Enginyeria química (pdf) (6 crèdits),Microbiologia (pdf) (6 crèdits),Química inorgànica (pdf) (4 crèdits),Química orgànica (pdf) (6 crèdits) i Matemàtiques (6 crèdits). A la pràctica, alguns complements es donen per superats, depenent de l'entrada específica de cada estudiant.
- Sortides professionals
Tècnic a empreses i indústries agroalimentàries o en organismes públics relacionats amb l'alimentació en diferents aspectes:
- Anàlisi i Control de qualitat dels aliments.
- Gestió econòmica i mercats.
- Seguretat i Higiene alimentària.
- Legislació, documentació i normalització alimentària.
- Matèries primes, ingredients i additius alimentaris.
- Operacions de postprocessat i sistemes de processament a la indústria.
- Dietètica i nutrició humana.
- Correspondència amb altres titulacions de la UdL
Existeix la possibilitat que els millors estudiants puguin accedir a programes de doble titulació amb universitats estrangeres.
- Pla d'estudis
El pla d'estudis s'organitza en quatre quadrimestres amb un total de 150 crèdits, d'acord amb l'ordenació temporal que apareix en aquest document. No obstant això, l'ETSEA pot modificar la seqüència de les assignatures, quan hi hagi causa justificada i s'asseguri l'adequada ordenació temporal de l'aprenentatge.
Amb caràcter orientatiu es presenta una seqüència d'assignatures per aquells estudiants que hagin de cursar tota l'optativitat i obligatorietat senyalada, és a dir, per aquells que no hagin pogut substituir cap dels crèdits troncals als quals fa referència l'apartat següent i que es detalla en la corresponent taula de substitucions.
- Primer curs
Quadrimestre I CrèditUdLECTS Processat d'Aliments (pdf) 4,5 3.5 Microbiologia i Parasitologia d'Aliments (pdf) 4,5 3.5 Normalització i Legislació alimentària (pdf) 4,5 3.5 Producció de Matèries Primeres (pdf) 6 5 Economia de l'Empresa (pdf) 6 5 Optativa Total 25,5 20.5 Quadrimestre II Crèdit UdLECTS Química i Bioquímica d'Aliments (pdf) 7,5 6 Higiene dels Aliments (pdf) 6 5 Pràctiques de Microbiologia i Higiene (pdf) 4,5 3.5 Operacions Bàsiques (pdf) 7,5 6 Nutrició (pdf) 7,5 6 Alimentació i Cultura (pdf) 4,5 3.5 Total 37,5 30 - Segon curs
Quadrimestre III
Crèdit UdLECTS Gestió de Qualitat en la Indústria (pdf) 7,5 6 Productes Alimentosos (pdf) 7,5 6 Anàlisi Instrumental d'Aliments (pdf) 7,5 6 Optativa Optativa Optativa Total
22,5 18 Quadrimestre IV
Crèdit UdLECTS Salut Pública 4,5 3.5 Indústries Alimentàries (pdf) 6 5 Pràctiques de Processament d'Aliments (pdf) 6 5 Nutrició Aplicada (pdf) 4,5 3.5 Optativa Optativa Total
21 17 - Les matèries optatives (de 4,5, 6 o 18 crèdits) d'interès transversal són:
Crèdit
UdL |
ECTS | |
Additius i Aliments Funcionals (pdf) | 6 | 5 |
Biotecnologia Agroalimentària (pdf) | 6 | 5 |
Envasament d'Aliments (pdf) | 4.5 | 3.5 |
Pràctiques Externes | 6 | 5 |
Fermentacions Agroalimentàries (pdf) | 6 | 5 |
Introducció a l'Enginyeria Ambiental (pdf) | 4.5 | 3.5 |
Mètodes Estadístics d'Experimentació Agrària (pdf) No s'ofereix al curs 2012-13 | 4.5 | 3.5 |
Micologia Alimentària (pdf) No s'ofereix al curs 2012-13 | 4.5 | 3.5 |
Reactors i Enzimologia Industrial (pdf) | 6 | 5 |
Tècniques d'Avaluació Sensorial (pdf) | 4.5 | 3.5 |
Tecnologia de Postcollita de Productes Vegetals (pdf) | 6 | 5 |
Tecnologia del Processament d'Aliments (pdf) | 18 | 15 |
- Algunes assignatures de lliure elecció són
Agrifood Industries
Thinking Science and Technology
Història de l'Agricultura
Tècniques de Comunicació Oral i Escrita
Fonts d'Informació en l'Agricultura
Introducció a l'Activitat Professional
Frigoconservació de Fruites i Hortalisses (pdf)
Indústries Formatgeres (pdf)
Indústries de Llet i Derivats (pdf)
Indústries de Conserves i Congelats Vegetals (pdf)
Indústries d'Olis i Greixos (pdf)
Organització Industrial (pdf)
Seguretat i Salut Laboral (pdf)
Valoració Industrial (pdf)L'accés dels estudiants a aquests estudis, només de segon cicle, es farà conforme al que es disposa en l'Ordre ministerial 23946/1991, de 11 de setembre de 1991, ampliada per les Ordres 12435/1994, de 25 de maig de 1994, i 24426/1999, de 17 de desembre de 1999.
En aquest pla d'estudis s'articula un mecanisme de substitucions similar als que regulen l'accés al segon cicle d'Enginyeria Agrònoma i d'Enginyeria de Forests, aprovat per la Universitat de Lleida (Resolució 13093/1996, de 26 d'abril de 1996, BOE número 139, de 8 juny 1996) i que es descriu a continuació.
Els estudiants que accedeixin a aquesta titulació no han de cursar aquelles matèries troncals o obligatòries els continguts de les quals ja hagin estat cursats de manera idèntica o molt similar en els seus estudis previs. El centre responsable d'impartir la titulació determinarà, a la vista del pla d'estudis corresponent, la relació de matèries o assignatures que responguin a aquestes característiques. Els crèdits corresponents a aquestes matèries s'han de substituir per crèdits optatius. Mitjançant aquest mecanisme s'assegura el compliment de la troncalitat marcada per les directrius generals pròpies de la titulació de Llicenciat en Ciència i Tecnologia d'Aliments i s'aprofundeix en els mecanismes de ciclicitat en el sentit proposat per la Declaració de Bolonya. Aquesta substitució de matèries no comporta variació en el nombre de crèdits totals a cursar. Els estudiants procedents d'Enginyeria Tècnica Agrícola o Forestal del pla 2001 de la Universitat de Lleida han de substituir els crèdits assenyalats en la taula de substitucions següent:
Processat
d'AlimentsProducció de Matèries
PrimeresTotal de crèdits
a substituirCrèditsEstudis de
procedència4,5 6 ETA-IAA x x 10,5 Resta d'ETA x 6