Lleida encén els fogons del patrimoni culinari català
Sense cap mena de dubte la gastronomia s’ha convertit en un dels principals factors de dinamització econòmica del país, sobretot tenint en compte que sota aquesta paraula s’aixopluguen sectors i subsectors econòmics cabdals, com el turisme, la restauració i l’hosteleria i, molt important per les terres de Lleida, la producció d’aliments de qualitat. Fa força anys que aquest factor, la gastronomia, es va convertir ja en protagonista d’una iniciativa que avui els presentem: el III Congrès Català de la Cuina. Els anys 1981 i 1982 es va celebrar el primer; el 1994 el segon i entre enguany i el 2019, 25 anys després, el tercer, amb la particularitat que aquest l’encetarem a Lleida, concretament el proper 16 d’octubre amb una jornada a la Llotja titulada ‘Gastronomia i cuina: producte i turisme’. A Lleida, doncs, s’hi han implicat des de la Universitat, que coordina la jornada, fins a persones i entitats relacionades amb la cuina, la gastronomia, el turisme, administracions, investigadors i divulgadors i productors agraris i indústria agroalimentària, entre altres. Serà, sense cap mena de dubte, un conclau cabdal per actualitzar i posar en comú les claus d’aquest món tan vinculat a la cultura i l’economia catalanes. Avui li dedicarem el programa, a presentar aquest primer capítol del III Congrès Català de la Cuina amb seu a Lleida, i què millor que fer-ho parlant amb la persona que en té la máxima responsabilitat: els estic parlant de la Pepa Aymamí, coordinadora general del Congrès i directora de la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.