La carn artificial, una amenaça per a l'economia de Lleida?
El debat de Lleida Activa
Carn artificial. Carn de laboratori. Carn in vitro. Carn neta. Carn cultivada. Carn falsa. Déu ni do, oi? Doncs tot això que els dic ja existeix. És una realitat que potser encara no ha arribat amb tota la seva força a l’Estat espanyol, ni a Catalunya, però que en altres països, com els Estats Units, la Gran Bretanya o Canadà ja s’està fent un lloc a la bossa de la compra i a les taules de menjar. I no són pas experiments d’alguns il·luminats, són inversions de multimilionaris com en Bill Gates, que amb la seva Biotech Food pretèn posar al mercat el 2021, d’aquí a només dos anys, carn feta al laboratori. I són les noves tendències, com el veganisme, o la dieta flexitariana –carn només molt de tant en tant- les que empenyen en aquesta direcció. I em diran vostès, que coi ens importa, a nosaltres, els lleidatans, tot això de la carn artificial, quan aquí mengem carn natural de primera? Doncs molt i molt, ens ha d’importar, perquè si aquesta nova tendència de la carn artificial i la carn neta avança pot posar la nostra economia, la de Lleida, en serioses dificultats. Pensin que la ramaderia de Lleida genera cada any més de 1.000 milions d’euros per les nostres comarques. Suposa més del 60% de la producció final agrària i si tenim en compte els serveis i la indústria agroalimentària vinculada, aquesta xifra de milions es pot multiplicar per dos i per tres. Com seria, Lleida, sense ramaderia? S’ho han preguntat? Doncs nosaltres ho volem preguntar, volem saber què pot passar, i per això hem convidat experts, com l’Estanislau Fons, professor del Departament de Tecnologia d’Aliments de la Universitat de Lleida.